2011. október 27., csütörtök

Csokis meggyes kocka

Jó régen voltam már itt, és ráadásul most sem hoztam semmi újat, változtatás nélkül készítettem el ezt a finom sütit. Mohánál találtam, aki Piszkénél látta, én meg hálásan köszönve aratom itthon érte a babérokat. :-)


Receptet most nem is írok, követtem a Mohánál leírtakat.

2011. október 9., vasárnap

Meggyes pite

Semmi extra, klasszikus szereplő nálunk. Finom ropogós tészta, ami másnapra omlóssá lágyul, és lágy, gyümölcsös töltelék. Több receptet kipróbáltam már, ez egy mixelt verziója sok-sok változatnak, mi így szeretjük.


Elkészítése:
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojás

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, a cukrot és másfél tojást (a legegyszerűbb elhabarni és a háromnegyedét beleönteni, a maradék pedig majd jó lesz a teteje megkenéséhez). Gyorsan összeállítjuk, ha szükséges, 2-3 evőkanál vizet adhatunk hozzá. Fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük kábé fél-egy órára.

Hozzávalók a töltelékhez:
1 nagy magozott meggybefőtt ( kb. 720 ml-es)
őrölt szegfűszeg
cukor ízlés szerint
2 púpos ek keményítő

A meggyet leszűrjük, a levét kipótoljuk vízzel kb. 4 decinyire, ha kell (ha szükséges, akkor szoktam belefacsarni még egy citrom levét, hogy kellőképpen intenzív ízű legyen a zselé). A levet az őrölt szegfűszeggel és a cukorral melegíteni kezdjük, ha feforrt, besűrítjük a kevés (még hideg!) lével elkevert keményítővel, sűrűre főzzük, ez általában fél perc. Belerakjuk a meggyet, langyosra hűtjük.

A hideg tésztát elfelezzük (az egyik fele legyen kicsit nagyobb:-)), és a több tésztát piteformába nyomkodjuk vagy belenyújtjuk. Szárazbabot öntünk rá, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig előresütjük, ekkor kivesszük, leöntjük róla a babot és megszórjuk kevés keményítővel, hogy a krém ne áztassa el a tésztát. Beleöntjük a tölteléket és rányújtjuk (a legegyszerűbb két réteg celofán között kinyújtani) a másik adag tésztát, a széleket jól lezárjuk. Megkenjük a maradék tojással és villával megszurkáljuk a tésztát mindenhol, és a közepét keresztben bemetsszük, virágszerűen kihajtjuk (így nem fog a nyomástól a töltelék kibuggyanni vagy szétfeszíteni a tésztát). Visszatesszük a sütőbe és kábé negyed óra alatt készre sütjük. Ha kellemesen aranybarna, akkor készen van. Érdemes már teljesen hidegen felszeletelni, mert különben a töltelék kifolyik.









2011. október 2., vasárnap

Citromtorta

Anyukám születésnapjára készült. Valami nem túl édes, citromos dolgot kért, fantasztikus következtetéssel citromtortát csináltam. :-) A tésztája valami mesés, különösen holland kakaóval, a kontrasztok nagyon jól működnek. Anyu némi fenntartással kezelte a tényt, hogy kakaós tészta lesz a citromos krémhez, de mikor megkóstolta, belátta, hogy a csoki-citrom párosítás nem véletlenül olyan népszerű.
Nagyon finom lett, kellemesen fanyar, könnyű és lágy krém, fantasztikusan szaftos, finoman lyukacsos, intenzíven kakaós tésztával. Szuper.
A tészta nagyon apró módosítással innen van, míg a krém nulla változtatással innen. Köszönet nekik!



Elkészítése:
Hozzávalók a tésztához:
24 dkg liszt
35 dkg cukor
7 dkg holland kakaó (nagyon fontos, hogy holland kakaó legyen, mert így lesz fekete a tészta)
2 tk. szódabikarbóna
1 tk. sütőpor
1 tk só
20 dkg tejföl (20%-os)
1,2 dl olaj
2 nagy tojás
1 dl kávé

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A cukrot a tojással habosra keverjük, majd spatulával a tejfölt, az olajat és a kávét is belekeverjük. A száraz hozzávalókat összeszitáljuk és szintén a cukros keverékhez adjuk, nem túl sokáig kavarva, éppen csak összeállítva. Kivajazott tortaformába öntjük és kábé 50-60 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Teljesen kihűtjük és 2-3 lapra vágjuk.

Hozzávalók a krémhez:
5 dl 20%-os tejföl
5 dl tejszín
2 db nagyobb citrom
130 g cukor
10 g vaníliás cukor
15 g zselatin

A tejfölt a cukrokkal és a citromlével, reszelt citromhéjjal összekeverjük. A zselatint kevés vízbe beáztatjuk, mjad ha megduzzadt, tűzön felforrósítjuk (nem főzzük!), langyosra visszahűtjük és a tejfölös krémalaphoz keverjük. Amíg a zselatin duzzad, a tejszínt habbá verjük, és a már zselatinos krémhez óvatosan hozzákeverjük, lehetőleg minél kevésbé törjük össze a habot. Az egyik tésztakarikát a formába visszatesszük, amennyiben 3-ba vágtuk a tortát, ráöntjük a krém kicsivel több mint harmadát (nekem a krém össztömege majd' másfél liter lett, tehát kábé 5,5-6 decinyi kell rá). Kicsit hűtőbe tesszük, hogy a krém valamennyire megdermedjen, nem kell teljesen, csakhogy a következő tésztaréteg ne passzírozza ki az alatta lévő krémet. Ezután újabb tésztalap, újabb krém, és ha 3-ba vágtuk a tortalapot, akkor ismét hűtés. A tetejére ebben az esetben elég kábé 3 decinyi krém. Mivel én feleztem a tésztát, egyszerűbb volt a dolgom, csak megfeleztem. Ezután hűtőben teljesen kihűtjük, legalább 4-5 órát jó a formában hagyni. Ha megdermedt, késsel körbevágjuk a forma mentén, majd 2 decinyi habfixálóval fixált (ehe) tejszínhabbal és citromkarikákkal díszítjük.