2011. december 25., vasárnap

Marcipános levél

A recept egy újságból származik, valamelyik karácsonyi kiadásból, most nem emlékszem, melyikből, bár kicsit átköltöttem. Talán annyi változtatást elbírna, hogy több marcipánkrém kerüljön a tetejére, de azért így is nagyon jóféle.


Elkészítése:
Hozzávalók:
20 dkg liszt
5 dkg keményítő
2 tojás
10 dkg porcukor
12,5 dkg vaj
csipet só
reszelt narancshéj
20 dkg marcipánmassza
narancslé
50 szem mandula

Első körben a mandulát blansíroztam, majd megpucoltam.
A lisztet a keményítővel, a porcukorral, a vajjal, a narancshéjjal és 1 egész tojással gyors mozdulatokkal tésztává kevertettem a robotgéppel. Hűtőben pihent 1 órát. 
A marcipánt közben egy tojásfehérjével és egy kevés narancslével (1-2 evőkanálnyival) összedolgoztam, habzsákba töltöttem.
A tésztát kinyújtottam kb. 4 mm-esre, majd ovális formákat szaggattam, sütőpapírral kibélelt tepsire sorakoztattam, és megkentem a maradék tojássárgájával. Mindegyik csónakra egy csíkot húztam a marcipánkrémből, és a közepére egy egész mandulát tettem. 180 fokon 15 percet sültek. Kb. 60 db lesz belőle.

Mandulás rúd

Ez valami fantasztikus. Az ötlet innen származik, ahogy a recept is. :-) Nem is változtattam rajta semmit, bár az enyémbe nem került vanília, viszont egy csipetnyi só igen. A lapokat házi baracklekvárral ragasztottam össze. 60 db lett belőle. A formakiszúráshoz a gyerek formabedobójának egyik elemét használtam. :-)


Mogyorós patkó

Ősrégen írtam ide, de az ürügy adott volt, hogy megint jelentkezzek valamivel. Sokféle aprósütit terveztem sütni, végül 4 fajta készült, ebből az egyik sütés nélküli. Ezt a mogyorós tésztája miatt választottam, amit persze előtte megpirítottam, hogy intenzívebb íze legyen. Finom.


Elkészítése:
Hozzávalók:
15 dkg pörkölt darált mogyoró
25 dkg liszt
20 dkg vaj
15 dkg cukor
1 tojás
csipet só

A mártáshoz mogyorókrémes tejcsoki olvasztva.

A lisztet a vajjal és a mogyoróval elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a sót és a tojást, gyorsan összedolgozzuk, majd hűtőben pihentetjük 1 órát.

Ezután diónyi tésztát lecsippentve patkóformákat készítünk, sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon megsütjük. Kb. 12-15 perc kell, sütőfüggő, enyhén legyen pirult.
Kihűlés után a végeit olvasztott csokiba mártjuk, esetleg porcukorral meghintjük. Mehet a sütisdobozba. Nekem 80 db lett belőle.