2012. január 5., csütörtök

Változatok leveles pogácsára

Ez a kedvenc verziónk a pogira, na jó, a medvehagymásat leszámítva. Meg a juhtúrósat. De amúgy tényleg ez a favorit. :-) Foszlós, leveles (milyen meglepő) és kellően vajas. Érdekes módon ez margarinnal is működik, költségcsökkentő megoldásként úgy is szoktam csinálni.


Elkészítése:
Hozzávalók:
kb. 60 dkg liszt
3 dkg élesztő
20 dkg vaj vagy margarin
1 tojás + 1 a kenéshez
2 dl tej
1 kis tejföl
1 tk cukor
só (meglepően sok, én kábé 2 csapott evőkanálnyit szoktam beletenni, és mindig egy picit sótlan marad)
sajt
szezámmag
köménymag

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, az élesztőt felfuttatjuk benne. A lisztet egy edénybe tesszük, hozzáütjük a tojást, a vajat/margarint megolvasztjuk (egy kicsit hagyjunk az edényben a kenéshez, kb. 4-5 evőkanálnyit), hozzáöntjük a liszthez a tejföllel együtt, megsózzuk és hozzáadjuk az élesztős tejet. Szép hólyagosra dagasztjuk, közepesnél lágyabb tésztát kell kapnunk, amivel nagyon könnyű dolgozni, nyilván a sok zsiradék miatt. :-) Kelesztjük kb. 1 óráig, azaz duplájára. Ezután ujjnyi vastagnyi téglalapra nyújtjuk, megkenjük a vajjal, gondolatban harmadoljuk majd a két felét egymásra hajtjuk. Elfordítjuk 90 fokban és az egyik felét a másikra hajtjuk. Kb. 10 percig pihentetjük, majd megismételjük a hajtogatási procedúrát még kétszer. 


Ezután kábé 1-1,5 centisre nyújtjuk és kiszaggatjuk. Tetejét tojással megkenjük és megszórjuk azzal, amivel szeretnénk. Alsó-felső sütéssel előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 percig sütöm, de ez nem szentírás, szerintem az én sütőm gyengén süt, mindenesetre közepesen meleg sütőben süssük, és figyeljük közben. Langyosan valami isteni, iszonyat eteti magát, és a beledolgozott vajmennyiség és tejföl miatt másnap is puha, noha ez is, mint szinte minden kelt tészta, frissen az igazi. Nekem két és fél tepsinyi lett belőle.