2011. október 2., vasárnap

Citromtorta

Anyukám születésnapjára készült. Valami nem túl édes, citromos dolgot kért, fantasztikus következtetéssel citromtortát csináltam. :-) A tésztája valami mesés, különösen holland kakaóval, a kontrasztok nagyon jól működnek. Anyu némi fenntartással kezelte a tényt, hogy kakaós tészta lesz a citromos krémhez, de mikor megkóstolta, belátta, hogy a csoki-citrom párosítás nem véletlenül olyan népszerű.
Nagyon finom lett, kellemesen fanyar, könnyű és lágy krém, fantasztikusan szaftos, finoman lyukacsos, intenzíven kakaós tésztával. Szuper.
A tészta nagyon apró módosítással innen van, míg a krém nulla változtatással innen. Köszönet nekik!



Elkészítése:
Hozzávalók a tésztához:
24 dkg liszt
35 dkg cukor
7 dkg holland kakaó (nagyon fontos, hogy holland kakaó legyen, mert így lesz fekete a tészta)
2 tk. szódabikarbóna
1 tk. sütőpor
1 tk só
20 dkg tejföl (20%-os)
1,2 dl olaj
2 nagy tojás
1 dl kávé

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A cukrot a tojással habosra keverjük, majd spatulával a tejfölt, az olajat és a kávét is belekeverjük. A száraz hozzávalókat összeszitáljuk és szintén a cukros keverékhez adjuk, nem túl sokáig kavarva, éppen csak összeállítva. Kivajazott tortaformába öntjük és kábé 50-60 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Teljesen kihűtjük és 2-3 lapra vágjuk.

Hozzávalók a krémhez:
5 dl 20%-os tejföl
5 dl tejszín
2 db nagyobb citrom
130 g cukor
10 g vaníliás cukor
15 g zselatin

A tejfölt a cukrokkal és a citromlével, reszelt citromhéjjal összekeverjük. A zselatint kevés vízbe beáztatjuk, mjad ha megduzzadt, tűzön felforrósítjuk (nem főzzük!), langyosra visszahűtjük és a tejfölös krémalaphoz keverjük. Amíg a zselatin duzzad, a tejszínt habbá verjük, és a már zselatinos krémhez óvatosan hozzákeverjük, lehetőleg minél kevésbé törjük össze a habot. Az egyik tésztakarikát a formába visszatesszük, amennyiben 3-ba vágtuk a tortát, ráöntjük a krém kicsivel több mint harmadát (nekem a krém össztömege majd' másfél liter lett, tehát kábé 5,5-6 decinyi kell rá). Kicsit hűtőbe tesszük, hogy a krém valamennyire megdermedjen, nem kell teljesen, csakhogy a következő tésztaréteg ne passzírozza ki az alatta lévő krémet. Ezután újabb tésztalap, újabb krém, és ha 3-ba vágtuk a tortalapot, akkor ismét hűtés. A tetejére ebben az esetben elég kábé 3 decinyi krém. Mivel én feleztem a tésztát, egyszerűbb volt a dolgom, csak megfeleztem. Ezután hűtőben teljesen kihűtjük, legalább 4-5 órát jó a formában hagyni. Ha megdermedt, késsel körbevágjuk a forma mentén, majd 2 decinyi habfixálóval fixált (ehe) tejszínhabbal és citromkarikákkal díszítjük.

3 megjegyzés:

Piszke írta...

Hú ez negyon jó lett/ És citrom csoki tényleg ütős párso. Ki fogom próbálni oda-vissza :))

Piszke írta...

gasztro.blog.hu-n nem vagy rajta ? Még nem láttalak ott!

saffron írta...

Örülök, hogy tetszik, tényleg nagyon jó páros.
Pont ma iratkoztam fel, elvileg már rajta vagyok. :-)