2011. október 9., vasárnap

Meggyes pite

Semmi extra, klasszikus szereplő nálunk. Finom ropogós tészta, ami másnapra omlóssá lágyul, és lágy, gyümölcsös töltelék. Több receptet kipróbáltam már, ez egy mixelt verziója sok-sok változatnak, mi így szeretjük.


Elkészítése:
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojás

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, a cukrot és másfél tojást (a legegyszerűbb elhabarni és a háromnegyedét beleönteni, a maradék pedig majd jó lesz a teteje megkenéséhez). Gyorsan összeállítjuk, ha szükséges, 2-3 evőkanál vizet adhatunk hozzá. Fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük kábé fél-egy órára.

Hozzávalók a töltelékhez:
1 nagy magozott meggybefőtt ( kb. 720 ml-es)
őrölt szegfűszeg
cukor ízlés szerint
2 púpos ek keményítő

A meggyet leszűrjük, a levét kipótoljuk vízzel kb. 4 decinyire, ha kell (ha szükséges, akkor szoktam belefacsarni még egy citrom levét, hogy kellőképpen intenzív ízű legyen a zselé). A levet az őrölt szegfűszeggel és a cukorral melegíteni kezdjük, ha feforrt, besűrítjük a kevés (még hideg!) lével elkevert keményítővel, sűrűre főzzük, ez általában fél perc. Belerakjuk a meggyet, langyosra hűtjük.

A hideg tésztát elfelezzük (az egyik fele legyen kicsit nagyobb:-)), és a több tésztát piteformába nyomkodjuk vagy belenyújtjuk. Szárazbabot öntünk rá, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig előresütjük, ekkor kivesszük, leöntjük róla a babot és megszórjuk kevés keményítővel, hogy a krém ne áztassa el a tésztát. Beleöntjük a tölteléket és rányújtjuk (a legegyszerűbb két réteg celofán között kinyújtani) a másik adag tésztát, a széleket jól lezárjuk. Megkenjük a maradék tojással és villával megszurkáljuk a tésztát mindenhol, és a közepét keresztben bemetsszük, virágszerűen kihajtjuk (így nem fog a nyomástól a töltelék kibuggyanni vagy szétfeszíteni a tésztát). Visszatesszük a sütőbe és kábé negyed óra alatt készre sütjük. Ha kellemesen aranybarna, akkor készen van. Érdemes már teljesen hidegen felszeletelni, mert különben a töltelék kifolyik.









Nincsenek megjegyzések: