2012. október 9., kedd

Joghurtmousse torta erdei gyümölcsös vajkrémmel

Anyukám szülinapjára ezt produkáltam. Kellemesen pikáns, nem édes, lágy, harmonikus. Nagyon finom lett, büszke voltam magamra. :-)
Lassan viszont kipróbálhatnék más metódusokat is a torták terén. Ideje továbblépni.


Elkészítése:
A tésztához:
Hozzávalók:
25 dkg liszt
20 dkg cukor
9 dkg kakaó
2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
2,5 dl író (ennek hiányában 2,5 decinyi tejben feloldott 1 evőkanál ecet)
1,2 dl olaj
2 nagy tojás
2 dl forró kávé
 
A sütőt légkeverésesen 180 fokra előmelegítjük és kivajazunk-lisztezünk egy kb. 21-22 centi átmérőjű tortaformát.
A száraz alapanyagokat összeszitáljuk, félrerakjuk.
A tojást kissé felhabosítjuk habverővel, hozzáadjuk az írót majd a lisztes keveréket, alacsony fokozaton összeelegyítjük, de sima fakanál is jó. Ennél is lényeges szempont, hogy nem szabad túlkeverni, mert akkor kireped a tészta. Végül a forró kávét is hozzákeverjük. Beleöntjük a formába, és a sütőben 30-35 perc alatt készresütjük. Miután megsült, kicsit hagyjuk hűlni a formában, majd már langyosan kivesszük, ha hideg, 3 részre vágjuk. 
 
 
Hozzávalók a krémhez:
5 dl zsíros joghurt (lehetőség szerint görög, ennek hiányában kicsöpögtetett sima joghurt)
5 dl tejszín
130 g cukor
10 g vaníliás cukor
15 g zselatin
 
A joghurtot a cukrokkal összekeverjük. A zselatint kevés vízbe beáztatjuk, majd ha megduzzadt, tűzön felforrósítjuk (nem főzzük!), langyosra visszahűtjük és a joghurtos krémalaphoz keverjük. Amíg a zselatin duzzad, a tejszínt habbá verjük, és a már zselatinos krémhez óvatosan hozzákeverjük, lehetőleg minél kevésbé törjük össze a habot.

A gyümölcsös vajkrémhez:
80 dkg erdei gyümölcs mix (fagyasztott, persze kiengedve)
20 dkg vaj
cukor ízlés szerint
 
2 dl tejszín kemény habbá verve

A gyümölcsből kimérünk 50 dekányit és lassú tűzön lekvárrá főzzük a cukorral. Kihűtjük, és a lágy, felhabosított vajhoz keverjük apránként.

Összeállítjuk a tortát: A joghurtkrémet két részre osztjuk, és betöltjük a három lap közé, mindegyik réteget a maradék gyümölccsel megszórjuk, majd hűtőben dermesztjük. Ha elég stabil lett (kábé 4-5 óra, érdemes tortakarikában összeállítani, mivel nincs benne sok zselatin, és a krém is magas, hagyjuk alaposan lehűlni), kívülről vonjuk be az oldalát a gyümölcskrémmel (kábé a felével), majd a tejszínhabbal "márványosítsuk", a tetejét pedig vonjuk be vastagon. Végül a maradék gyümölcsös vajkrémmel díszítsük a tetejét, oldalát, ahogy akarjuk. Ismét hűtés, (fél nap után lesz tökéletesen szeletelhető, de ki bírja ki addig) és végre-valahára szolgáljuk fel éhes vendégeinknek. Tutira ízleni fog.

2 megjegyzés:

teller-cake írta...

Gyönyörűséges lett!! És az a szelet-kép...kár, hogy nem az én tányéromon van! :)

Sára írta...

Jól néz ki :)