2012. április 8., vasárnap

Csokis karamelles torta

Tudom, hogy ennyi idő után nem túl eredeti ez a visszatérés, de mit csináljak, ha kis családom ezen a vonulaton hajlandó élni... Főleg a fiam, ami csokis, az jöhet. Én meg hajlandó vagyok ekkora áldozatokra, hehe.
Ez a torta amúgy isteni finom, a tésztája szaftos, könnyed, lyukacsos, dúsan csokis ízű. A krémmel nagyon harmonizál, főleg mivel mi kissé kesernyésen szeretjük a karamellt, úgyhogy kicsit sötétebbre szoktam pirítani a cukrot, és így szépen visszaköszön a kakaó kesernyéssége a tésztában. Mielőtt a modorosok elvisznek magukkal, inkább írom a receptet. Nálunk ez volt a húsvéti csemege.


Elkészítése:

A tésztához:
Hozzávalók:
1 3/4 csésze liszt (nálam 24 dkg)
2 csésze cukor (na neeeem, nálam csak 1 csésze, azaz kábé 20 dkg)
3/4 csésze kakaópor (nálam 9 dkg)
2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
1 csésze író (ennek hiányában 2,5 decinyi tejben feloldott 1 evőkanál ecet)
1/2 csésze olaj
2 nagy tojás
1 csésze forró kávé (igen, 2,5 decinyi)

A sütőt légkeverésesen 180 fokra előmelegítjük és kivajazunk-lisztezünk egy kb. 21-22 centi átmérőjű tortaformát.
A száraz alapanyagokat összeszitáljuk, félrerakjuk.
A tojást kissé felhabosítjuk habverővel, hozzáadjuk az írót majd a lisztes keveréket, alacsony fokozaton összeelegyítjük, de sima fakanál is jó. Ennél is lényeges szempont, hogy nem szabad túlkeverni, mert akkor kireped a tészta. Végül a forró kávét is hozzákeverjük. Beleöntjük a formába, és a sütőben 30-35 perc alatt készresütjük. Miután megsült, kicsit hagyjuk hűlni a formában, majd már langyosan kivesszük, ha hideg, 3 részre vágjuk.


A karamellkrémhez:
Hozzávalók:
30 dkg cukor
3 dl tej
2 ek. keményítő
20 dkg vaj
A cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a tejet, olvadásig melegítjük. Ha teljesen feloldódott a karamell, besűrítjük a kevés vízben feloldott keményítővel, azaz pudingot főzünk, majd ha kellően besűrűsödött, hozzáadunk kábé 5 dkg vajat, elkeverjük és kihűtjük alaposan. Közben a maradék 15 dkg puha vajat felhabosítjuk, és a már kihűlt krémet apránként hozzákeverjük. Felhasználásig hűtőben tartjuk.


A csokikrémhez:
Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé
7-8 dkg vaj
1 dl tejszín
2 dl tej
1,5 ek keményítő
ízlés szerint cukor
2 ek kakaópor
A tejet felforrósítjuk, feloldjuk benne a kakaót és a cukrot, majd kevés hideg vízben oldott keményítővel pudingot főzünk. Langyosodásig kevergetjük, hogy ne bőrösödjön, majd hűtőben kihűtjük. A vajat a tejszínnel felforrósítjuk, a csokit felolvasztjuk benne. Simára keverjük, kihűtjük. Ebből szuper krém lesz, ezt ajánlom torták teljes bevonására is, így ahogy van. Mi viszont most kihűlés után habverővel kicsit fellágyítjuk, és a kihűlt pudingot kis adagokban hozzákeverjük. Habzsákba töltjük.


Végül a tortát összeállítjuk, középre kerül két rétegnyi karamellkrém, a tetejére pedig a vastag, selymes csokikrém. Az oldalára is kerüljön egy kevés, mert utána pörkölt, darált mogyoróval lazán bevonjuk.

2 megjegyzés:

Gomba írta...

Bitang jól néz ki! ;)

saffron írta...

köszönöm szépen! :-)