2011. szeptember 18., vasárnap

Csokoládétart

Nos, íme egy újabb csokis töménység. Lágy, krémes, selymes, nem túl édes, és rendesen tömény, garantáltan elég egy kis szelet belőle. A receptet itt találtam, a isten áldja meg érte Piszkét, bár módosítottam a receptet a mi ízlésünkre, nálam a tészta nem kakaós, és ráadásul elég vastag, mert a férjem úgy szereti, és igaza is van, szerintem is harmonikusabb így.




Elkészítése:
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg darált keksz (győri édes)
10 dkg pirított, őrölt mogyoró
1 ek porcukor
10 dkg olvasztott vaj
1 kicsi tojás

Összekutymákoljuk a hozzávalókat, és egy piteformába vagy tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy legyen kb. 3 centis pereme a tésztának. 180 fokon 15 percig elősütjük.

Hozzávalók a krémhez:
3 dl tejszín
25 dkg étcsokoládé (szerintem bőven elég 50-55%-os kakótartalmú, mert így a kakaóvaj rovására nem megy)
1 ek cukor (ízlés szerint)
2 tojás
pici só

A tejszínt forrásig hevítjük, édesítjük, majd ráöntjük az apróra tördelt csokira. Simára keverjük, és óvatosan hozzákeverjük a tojásokat, lehetőleg ne habverővel, inkább spatulával, hogy a krém ne legyen buborékos. Megsózzuk, majd az elősütött tésztára öntjük és 180 fokon tobábbi 20 percig sütjük. Ha készen van, kicsit még remegős lesz, de ilyennek kell lennie, ahogy hűl a krém, szépen megdermed, és kellemes ganázs-állaga lesz.

Hozzávalók a mázhoz:
2 ek tejszín
1 ek víz
1 ek méz
5 dkg étcsokoládé

A folyékony hozzávalókat összemelegítjük, majd beletördeljük a csokit és simára keverjük. A kihűlt tortára önjük, körbemozgatjuk a mázt, nem kell kenegetni. ismét várunk, amíg lehűl, de csakis szobahőmérsékleten. Ha mindenképpen muszáj hűtőbe tennünk, mert pl. előző nap készítjük el, akkor tálalás előtt tegyük 100 fokos sütőbe fél percre, és szépen sima tükörszerűvé olvad a bevonat a tortán.

Nincsenek megjegyzések: