2011. szeptember 25., vasárnap

Mogyorós kuglóf


A receptet innen vettem, bár némileg átadaptáltam. Mostanában nagyon sokat bújom az amerikai gasztroblogokat, és ennek megfelelően igyekszem is kipróbálni párat. :-) Viszont megdöbbentőnek tartom, hogy mennyi cukrot pakolnak a receptekbe. Egyébként is igyekszem fenntartásokkal kezelni a cukormennyiségeket a receptekben, na de itt... Hihetetlen, hogy ez valakinek nem ragasztja össze a száját. A másik fura dolog, hogy általában sok szódabikarbónát meg sütőport használnak, még az élesztős receptekben is, főleg, a dagasztás nélküli tésztáknál. Pedig azt nem jó lespórolni. ;-) No, de visszatérek a recepthez, ami egyébként kiváló, remek ízhatású, szaftos, mogyorós, és még így lespórolt cukorral is kellően édes.


Elkészítése:
Hozzávalók:
2 csésze liszt
3/4 csésze darált mogyoró (vagy mandula)
1 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
20 dkg puha vaj
2 csésze barna cukor (na neeem, nálam ez 3/4 csésze volt, és még valahogy ez is túl édes volt)
3 nagy tojás szobahőmérsékleten
1/4 tk mandulakivonat
1 csésze író (ha nincsen, akkor 1 csésze tejbe 1 ek ecet)

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A cukrot a vajjal habos, lágy masszává dolgozzuk össze, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat úgy, hogy minden tojásnál legalább 1 percig keverjük. A száraz alapanyagokat keverjük össze, majd az írót keverjük a tojásos mixtúrába, kanállal vagy spatulával, végül a lisztes keveréket szintén. Nem szabad túlkeverni, kábé mint egy muffintésztát, csak addig, amíg elegyednek az alkotóelemek, és kész.
Vajazzunk és lisztezzünk ki alaposan egy kuglófformát, majd öntsük bele a masszát, ütögessük meg kicsit, hogy a buborékok eltávozzanak a tésztából, és süssük kábé 50 percig, tűvel ellenőrizzük. Ha túl gyorsan barnulna, fedjük le fóliával a tetejét. Miután megsült, hagyjuk a formában 10 percig, csak utána borítsuk ki. Teljes kihűlés után lehet díszíteni, de önmagában is szép. Én most olvasztott csokival és krokanttal csinosítottam. Másnap, sőt, harmadnap is finom puha marad.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Képzeld el drága nővérkém hogy sütni szerettem volna és ide kalauzolt a véletlen! Úgyhogy most kipróbálom a revepted!