2011. augusztus 10., szerda

Kávétorta

Szeretek tortát sütni. Van amikor nem is kell rá különösebb indok, egyszerűen csak sütizhetnékem támad, és akkor csinálok. A férjem nem nagyon szokott tiltakozni. Ez is egy ilyen hétvége eredménye, nagyon kellemes, enyhén kesernyés, nem túl édes, gazdagon diós tésztájú torta lágy tejszínes töltelékkel. És mielőtt átváltanék túlságosan modorosba, jöjjön a recept.


Elkészítése:

A tésztához:
diós piskóta

Miután kihűlt, 3 lapba vágjuk és betöltjük az alábbi krémmel.

Kávékrém
Hozzávalók:
5 dl tejszín
2 ek keményítő
10 dkg étcsokoládé
2-3 ek instant kávé (tortához megfelel, de aki finnyás, főzzön le 1 decinyi erősebb kávét és csak 4 deci tejszínt használjon)
2-3 ek cukor (ízlés szerint, ne legyen túl édes, a krém legyen kellemesen markáns)
10 dkg vaj

A tejszínt a keményítővel és a cukorral forrásig hevítjük, besűrítjük, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a kávét és a darabokra tördelt csokoládét. Hagyjuk kihűlni, utána robotgéppel habosítsuk fel kissé, hogy könnyebb, levegősebb legyen a krém. A puha, habosra kevert vajhoz adjuk hozzá a krémet kanalanként, nehogy kicsapódjon. Ha túl lágynak ítéljük, tegyük hűtőbe fél órára és felhasználás előtt újra habosítsuk fel.
Betöltjük a tortát, 3-4 evőkanálnyi krémet félreteszünk a krémből a díszítéshez. A tetejére 7 dkg étcsokit összeolvasztunk fél deci tejszínnel és egy csapott evőkanál kávéval, kissé kihűtjük. A torta tetejére krémrózsákat nyomunk szorosan egymás mellé, majd a langyosra hűlt glazúrt a torta közepére öntjük, és addig döntögetjük, amíg egyenletes réteget képez a krémdíszítésig. 2-3 óra hűlés után szépen szeletelhető.



Nincsenek megjegyzések: