2011. augusztus 29., hétfő

Karamelltorta

Újabb szülinap, ezúttal nagynénémé. A közeljövőben is tortákkal fogok álmodni, ugyanis kapásból 3 szülinap közeleg egy hónapon belül, szóval... lesz munkám. De ez jó. :-)


Elkészítése: 
A tésztához (recept innen)
Hozzávalók:
4 tojás
25 dkg kristálycukor
30 dkg finomliszt
4 ek. kakaópor
1 csomag sütőpor
2 dl tej
2 dl olaj
 A cukrot a tojással robotgéppel habos, sűrű krémmé keverjük, majd hozzáadjuk a homogénné kevert olajos tejet, végül hozzáadjuk az összeszitált kakaós, sütőporos lisztet. 180-200 fokon 40-50 percig sütjük kiolajozott, kilisztezett tortaformában, ha kihűlt, 3 lapra vágjuk.

Karamellkrém:
Hozzávalók:
30 dkg cukor
3 dl tej
1-2 ek. keményítő
20 dkg vaj
A cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a tejet, állandóan kevergetve olvadásig főzzük. Ha teljesen feloldódott a karamell, besűrítjük kevés vízben feloldott keményítővel, azaz pudingot főzünk, majd ha kellően besűrűsödött (nem kell betonkeménynek lennie, elég, ha egy sűrű sodóra hasonlít), hozzáadunk kábé 5 dkg vajat, elkeverjük és kihűtjük alaposan. Közben a maradék 15 dkg puha vajat felhabosítjuk, és a már kihűlt krémet apránként hozzákeverjük. Ezzel a krémmel töltjük be a tortát, majd ízlés szerint díszítjük a maradék krémmel, tortadarával, akármivel.

Nincsenek megjegyzések: