2011. augusztus 14., vasárnap

Lúdláb


Kisfiam 2 éves lett. Az ő szülinapjára készítettem ezt a tortát, egész pontosan a férjem kérésére. Nagyon finom volt, lágy, krémes, nem túl édes. Nálunk meggy nem kerül a krémbe, nem szeretjük a csokival.



Elkészítése:
Kakaós piskóta
Hozzávalók:
3 tojás
3 ek cukor
2,5 ek liszt
1 ek kakaópor
A cukrot a tojásokkal habosra, levegősre, sűrűre keverjük (kb. 15 perc). Hozzászitáljuk a liszttel elkevert kakaót, óvatosan de alaposan elkeverjük, majd az alján sütőpapírral kibélelt tortaformában (26 cm átmérőjű) kábé 30 percig sütjük 200 fokon. Kihűtjük a formában.

Csokikrém
Hozzávalók:
5 dl tejszín
20 dkg vaj
2 ek kakaópor
15 dkg étcsoki
2 ek cukor (ízlés szerint)
A tejszínt forráspontig hevítjük, belekeverjük a szitált kakaót és a cukrot, a vajat, kevergetve kicsit főzzük, majd levesszük a tűzről és beletördeljük a csokit. Simára keverjük és kihűtjük, majd ha teljesen hűtőhideg lett, mélyhűtőbe tesszük fél órára. Robotgéppel egészen habosra keverjük (ne csapódjon ki a vaj, erre figyeljünk), majd a tortalapra simítjuk, ismét hűtőbe tesszük.

15 dkg étcsokit 2 ek tejszínnel felolvasztunk (én a kerámialapon 2-es fokozaton szoktam), majd langyosan a torta tetejére öntjük, és ide-oda billentve hagyjuk hogy a csoki körbefolyjon. Ismét hűtés következik, majd ha megdermedt a csoki, forró vízben megmelegített késsel bejelöljük a szeleteket (a tejszín miatt a bevonat nem lesz átvághatatlanul törős) és meggyel, egyéb cikornyákkal díszítjük. Megesszük, miután fiúnk elfújta mindkét gyertyáját a tetején. :-)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

ez az egyik legszebb és legérthetőbben készítendő torta, amit találtam a neten! annyit kérdezhetnék még, hogy amikor a krémet kell rákenni, (majd a csokimázt rátenni), akkor vissza kell tenni a kapcsos formába a piskótát, vagy mitől lesz ilyen szép sima a torta oldala?
előre is köszönöm a választ!