2011. szeptember 25., vasárnap

Mogyorós kuglóf


A receptet innen vettem, bár némileg átadaptáltam. Mostanában nagyon sokat bújom az amerikai gasztroblogokat, és ennek megfelelően igyekszem is kipróbálni párat. :-) Viszont megdöbbentőnek tartom, hogy mennyi cukrot pakolnak a receptekbe. Egyébként is igyekszem fenntartásokkal kezelni a cukormennyiségeket a receptekben, na de itt... Hihetetlen, hogy ez valakinek nem ragasztja össze a száját. A másik fura dolog, hogy általában sok szódabikarbónát meg sütőport használnak, még az élesztős receptekben is, főleg, a dagasztás nélküli tésztáknál. Pedig azt nem jó lespórolni. ;-) No, de visszatérek a recepthez, ami egyébként kiváló, remek ízhatású, szaftos, mogyorós, és még így lespórolt cukorral is kellően édes.


Elkészítése:
Hozzávalók:
2 csésze liszt
3/4 csésze darált mogyoró (vagy mandula)
1 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
20 dkg puha vaj
2 csésze barna cukor (na neeem, nálam ez 3/4 csésze volt, és még valahogy ez is túl édes volt)
3 nagy tojás szobahőmérsékleten
1/4 tk mandulakivonat
1 csésze író (ha nincsen, akkor 1 csésze tejbe 1 ek ecet)

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A cukrot a vajjal habos, lágy masszává dolgozzuk össze, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat úgy, hogy minden tojásnál legalább 1 percig keverjük. A száraz alapanyagokat keverjük össze, majd az írót keverjük a tojásos mixtúrába, kanállal vagy spatulával, végül a lisztes keveréket szintén. Nem szabad túlkeverni, kábé mint egy muffintésztát, csak addig, amíg elegyednek az alkotóelemek, és kész.
Vajazzunk és lisztezzünk ki alaposan egy kuglófformát, majd öntsük bele a masszát, ütögessük meg kicsit, hogy a buborékok eltávozzanak a tésztából, és süssük kábé 50 percig, tűvel ellenőrizzük. Ha túl gyorsan barnulna, fedjük le fóliával a tetejét. Miután megsült, hagyjuk a formában 10 percig, csak utána borítsuk ki. Teljes kihűlés után lehet díszíteni, de önmagában is szép. Én most olvasztott csokival és krokanttal csinosítottam. Másnap, sőt, harmadnap is finom puha marad.

2011. szeptember 18., vasárnap

Csokoládétart

Nos, íme egy újabb csokis töménység. Lágy, krémes, selymes, nem túl édes, és rendesen tömény, garantáltan elég egy kis szelet belőle. A receptet itt találtam, a isten áldja meg érte Piszkét, bár módosítottam a receptet a mi ízlésünkre, nálam a tészta nem kakaós, és ráadásul elég vastag, mert a férjem úgy szereti, és igaza is van, szerintem is harmonikusabb így.




Elkészítése:
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg darált keksz (győri édes)
10 dkg pirított, őrölt mogyoró
1 ek porcukor
10 dkg olvasztott vaj
1 kicsi tojás

Összekutymákoljuk a hozzávalókat, és egy piteformába vagy tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy legyen kb. 3 centis pereme a tésztának. 180 fokon 15 percig elősütjük.

Hozzávalók a krémhez:
3 dl tejszín
25 dkg étcsokoládé (szerintem bőven elég 50-55%-os kakótartalmú, mert így a kakaóvaj rovására nem megy)
1 ek cukor (ízlés szerint)
2 tojás
pici só

A tejszínt forrásig hevítjük, édesítjük, majd ráöntjük az apróra tördelt csokira. Simára keverjük, és óvatosan hozzákeverjük a tojásokat, lehetőleg ne habverővel, inkább spatulával, hogy a krém ne legyen buborékos. Megsózzuk, majd az elősütött tésztára öntjük és 180 fokon tobábbi 20 percig sütjük. Ha készen van, kicsit még remegős lesz, de ilyennek kell lennie, ahogy hűl a krém, szépen megdermed, és kellemes ganázs-állaga lesz.

Hozzávalók a mázhoz:
2 ek tejszín
1 ek víz
1 ek méz
5 dkg étcsokoládé

A folyékony hozzávalókat összemelegítjük, majd beletördeljük a csokit és simára keverjük. A kihűlt tortára önjük, körbemozgatjuk a mázt, nem kell kenegetni. ismét várunk, amíg lehűl, de csakis szobahőmérsékleten. Ha mindenképpen muszáj hűtőbe tennünk, mert pl. előző nap készítjük el, akkor tálalás előtt tegyük 100 fokos sütőbe fél percre, és szépen sima tükörszerűvé olvad a bevonat a tortán.

2011. szeptember 15., csütörtök

Tejberizses csokitorta


Húgom szülinapi tortája volt, isteni finom lett. Melós az elkészítése, de a sok elégedett csokis száj kárpótol.
A tejberizses rész Mohánál található, isteni finom, köszönöm. Semmit nem változtattam, csupán megfeleztem a mennyiséget. A csokikrém sima ganázs, a torta tésztája pedig sima piskóta és csokis kevert tészta, amit peidg innen hoztam, nem csalódtam. :-)  Most jöhetne az a mondat, hogy a torta nem jött volna létre, ha nincsenek ők, és igazam is lenne. :-)
Egyébként maga a torta nagyon jó, az arányok is harmonikusak, megéri elkészíteni, kicsit különlegesebb egy sima csokitortánál. Próbálom sorrendben leírni az elkészítést. Érdemes előző nap elkészíteni a ganázst, hogy másnap már csak habosítani kelljen.


Elkészítése:
Piskóta 4 tojásból
Csokis kevert tészta
Fél adag tejberizskrém
Csokiganázs

Hozzávalók a csokiganázshoz:
5 dl tejszín
35-40 dkg étcsoki
ízlés szerint cukor

A tejszínt felmelegítjük, beletördeljük a csokit és a cukrot, egyneművé keverjük, kihűtjük nagyon hidegre. Felhasználás előtt felhabosítjuk habverővel, ne túl sokáig, mert szemcsés lesz.

Hozzávalók a piskótához:
4 tojás
4 ek cukor
4 ek liszt

A tojásokat a cukorral kábé 10-15 perc alatt nagyon habos krémmé keverjük, rászitáljuk a lisztet, lazán összekeverjük és megsütjük 26 centis formában kábé 20-25 perc alatt. Kihűtjük, félbevágjuk, félretesszük.

Hozzávalók a csokis tésztához:
10 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
2 tojás
25 dkg porcukor (én sima kristálycukrot tettem, és csak 20 dekát, még így is édes volt)
25 dkg liszt
1 cs. sütőpor
70 g kefir
fél csésze kávé (15 dkg)

A csokit a vajjal összeolvasztjuk,a  tojásokat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a csokis vajat. Ezután hozzáadjuk az összes többi hozzávalót. 170 fokon 30 percig sütjük. (Nekem magasabb hőfok kellett.) Miután megsült, kihűtjük, félbevágjuk.

Hozzávalók a tejberizskrémhez:
4 dl tej
10 dkg rizs
6 dkg cukor
2 dl tejszín
2 evőkanál porcukor
10 g zselatin

Egy lábosban felmelegítjük a tejet a cukorral. Felteszünk 1 liter vizet forrni egy csipet sóval. Ha felforrt, beleszórjuk a rizst és a cukrot és időnként kevergetve 3 percig főzzük, majd leszűrjük. A tejhez adjuk és kis lángon, gyakran megkeverve puhára főzzük. Ha kell, egy pici tejet még lehet hozzáönteni. Hideg vízbe állítva kihűtjük. A zselatinra kevés vizet öntünk, hagyjuk megduzzadni. A tejszínt habbá verjük és óvatosan hozzákeverjük a tejberizst. A zselatint kis lángon keverve feloldjuk, belevegyítünk 3 evőkanállal a rizses krémből, majd az egészhez öntjük és gyorsan elkeverjük benne. Ekkor kezdjük meg a torta összeállítását, nehogy túldermedjen a krém.


A kapcsos formába visszarakunk egy réteg piskótát, ráhalmozzuk a csokikrém 1/3-át, rátesszük a csokis tésztát majd a tejberizskrémet. Ha esetleg ekkor még túl lágy a krém, kicsit hűtőbe tesszük, nehogy kipruttyanjon a tészta mellett. Utána ismét csokis tészta, megint egy réteg ganázs (ismét a krém 1/3-a) és a befejező piskótaréteg. Hűtőben hűtjük kábé 2 órán át, majd levesszük a tortakarimát és bevonjuk az utolsó harmad csokival. Kidekoráljuk, én tejszínhabbal, mandulalapocskákkal, málnával és csokival bevont marcipánnal csicsáztam.




2011. szeptember 6., kedd

Málnatorta

Kedvenc sógorom kérésére csináltam ezt a tortát, elégedettnek tűnt vele. :-) Nagyon finom, intenzíven málnás, nem túl édes, kiválóan harmonizál a keserédes kakaós tésztával, mind színben, mind ízben kellemesen karakteres.


Elkészítése:
A tésztát kivajazott formában 40 percig sütjük 200 fokon, majd kihűlés után 3 lapba vágjuk.

Málnakrém:
Hozzávalók:
50 dkg mirelit málna
3 dl tejszín
1-2 dl tejföl (függ a málna levesességétől és a tejföl sűrűségétől is)
4-5 ek cukor (ízlés szerint, kóstolgasssuk)
1,5 zacskó zselatin fix
A málnát kiengedjük, leturmixoljuk és cukorral ízesítjük. A tejszínből habot keverünk, hozzáadjuk a zselatin fixet, majd a tejfölt, végül lapáttal óvatosan hozzákeverjük a málnát. Hűtőbe tesszük, kicsit megdermesztjük.
Ha krémszerűvé hűlt, betöltjük a tortát úgy, hogy kívülről is vékonyan be tudjuk vonni. Hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen.

Díszítéshez:
friss málna
2 dl tejszínből hab
mandulalapok
esetleg habfixáló

A tejszínből habot verünk (habfixálót tehetünk hozzá, hogy véletlenül se áztassa el a tortát állás közben), a harmadával bevonjuk a torta tetejét, málnaszemekkel kirakjuk, majd a szélét habtuffokkal díszítjük, mandulalapocskákkal bonyolíthatjuk.